Підвищення рівня ацетону в крові і в сечі з нудотою і блювотою у дітей зустрічається досить часто. Якщо дитина через високу температуру, чи з інших причин не їсть, організм починає використовувати власні жири як джерело енергії. При розщепленні жирів утворюються кетони, або, по-простому, "ацетон". Часто незріла дитяча печінка не справляється зі своєчасним виведенням кетонів, ацетон накопичується в крові. Це подразнює блювотний центр мозку, починається нудота, потім блювота.
Які ще поширені причини підвищення ацетону?
Крім високої температури, при якій дитина відмовляється їсти, інші причини :
- виражена фізична активність (дитина бігала, стрибала, танцювала, і вчасно не поїла)
- надто довгі перерви у прийомі їжі
- харчові токсикоінфекції (отруєння)
- їжа, приготована з великою кількістю жиру (смажена у фритюрі, олії та інш.)
- їжа з великою кількістю маргарину (торти або тістечка з кремом, дешеві "шоколадні" вироби, пісочне печиво, дешеві сорти морозива, плавлені сирки та інш.)
- переїдання
- стрес
Крім призначеного лікарем лікування, необхідно дотримуватись дієти, щоб переключити отримання енергії з розщеплення жирів на вуглеводи.
Основні принципи: організму для отримання енергії замість жирів необхідно давати вуглеводи. Їсти потрібно часто, маленькими порціями. Що саме?
Каші - при ацетонемії найкраще манна, вівсяна, рисова. Може бути кукурудзяна. Гречана в цьому випадку найменш бажана. Каші можна готувати на воді, якщо немає діареї - на НЕжирному молоці (1% жирності). Розведене водою жирне молоко не підходить. До каші потрібно додати цукор чи глюкозу, а якщо немає діареї - можна родзинки, шматочки банану, інших фруктів, домашнє варення. Масло додавати не можна.
Вермішель, макарони - з м'яких сортів пшениці (з твердих - не підходять). Можна з нежирним молоком, підсолоджені цукром. Якщо є діарея – без молока. Можна використовувати підсолені макарони або вермішель як гарнір до м'яса, але не додавати до них масло чи олію.
Пюре з картоплі (робити з додаванням відвару, в якому варилася картопля), без масла, без молока. Можна підсолити за смаком.
Супи - будь-які, але не жирні, з пісним м'ясом чи фрикадельками (куряче філе, телятина, свиняча вирізка), без олії, без додавання сметани чи майонезу. Не можна додавати в суп засмажену цибулю, або тушковану на олії моркву.
М'ясо - нежирне, варене, або приготоване в пароварці. Нежирна варена морська риба (хек, мінтай), м'ясні чи рибні парові котлетки, тефтельки, фрикадельки – у супі, з картоплею, рисом, або макаронами.
Білий хліб, батон, булочки - можна, але без масла. Можна і навіть бажано - з варенням, повидлом, якщо немає діареї.
Яйця варені на м'яко - можна 1 на день, якщо ваша дитина їх дуже любить. Але не обов'язково.
Салати - не обов'язково, хіба що ваша дитина без них не може. Салат має бути без олії, без сметани чи майонезу. Можна його заправити лимонним соком, або нежирним 1% кефіром. Салат обов'язково потрібно їсти з вуглеводами (картопля, білий хліб, макарони). При діареї салати та сирі овочі не можна.
Сир кисломолочний - не більше ніж 50 грамів на день, тільки знежирений, до 1% жирності. Натуральний, обов'язково потрібно додати цукор, можна родзинки. Не можна купувати готову сиркову масу, чи глазуровані сирки - вони часто містять маргарин (у переліку складників це звучить як "гідрогенізована рослинна олія", пальмова олія і подібне).
Тверді сири, плавлені сири - не можна, вони досить жирні.
Можна нежирний кефір, нежирний солодкий йогурт з фруктами. Молоко - можна, якщо немає діареї, тільки 1% жирності
Фрукти, ягоди - можна ті, які містять глюкозу. Це кавун, виноград киш-миш. Можна печене яблуко солодкого сорту. Інші фрукти, ягоди - дуже небагато, бо вони містять фруктозу, яка важко переробляється печінкою. При діареї фрукти, ягоди і соки не можна, дозволяється лише печене яблуко, їсти без шкірки.
Солодощі - в невеликій кількості можна тістечка безе, печиво «Марія», солодкі крекери, бублики - сушка, солодкі сухарі молочні, ванільні. Інші солодощі не можна.
Мед. При ацетонемії краще в якості підсолоджувача використовувати цукор, чи глюкозу, а НЕ мед. У ньому багато фруктози, яку печінці потрібно переробляти, а при ацетонемії печінка і так перевантажена.
ЩО НЕ МОЖНА:
- жири: олія, масло, сало, сметана, вершки, майонез, риб'ячий жир;
- жирне м'ясо, жирна риба (пісні можна);
- важкостравна їжа (вареники, пельмені, голубці, палюшки, сирники, налисники) ;
- тверді сири, плавлені сири, домашній кисломолочний жирний сир, кондитерські сирки, магазинна сиркова маса;
- фастфуд – піца, гамбургери, хот-дог, чіпси, нагетси, суші, роліні, картопля фрі, горішки з приправами, кетчупи, соуси, напівфабрикати;
- шоколад, солодощі з маргарином (на упаковці часто зазначено, як гідрогенізована олія), торти та тістечка з кремом, здобне печиво (пісочне, листкове, з кремом), вершкове морозиво;
- не можна все смажене, копчене;
- ковбасні вироби, сосиски, сардельки;
- консерви, гриби;
- страви з штучними добавками (бульйонні кубики, штучні підсолоджувачі, синтетичні ароматизатори, емульгатори, барвники та подібне).
ЩО ПИТИ?
- соки з цукром та з м'якоттю, можна магазинні. Такий сік - це одночасно напій, їжа та необхідна глюкоза. Домашній сік необхідно підсолодити цукром, або глюкозою. Якщо є діарея - соки не можна!
- чай (ромашковий, м'ятний, дуже слабкий чорний) - з цукром чи глюкозою, компот з цукром. Можна напій Кока-Кола Оригінал (вона з цукром), а от Кола Лайт чи Zero (нуль) не можна, вони замість цукру містять підсолоджувачі, тож не тільки не допоможуть, а ще й нашкодять.
- воду, підсолоджену глюкозою, або цукром.
* * *
Як довго притримуватись дієти?
Такої дієти слід притримуватися, аж поки ацетон в сечі протягом як мінімум цілої доби не буде в нормі. Чому чекати так довго?
Варто знати, що вдома ми вимірюємо ацетон не в крові, а в сечі, тому це непрямий показник.
(посилання на джерело інформації).
Шляхом простого розрахунку дізнаємось, якщо три +++ в сечі означають, що ацетон в крові підвищений у 400 разів, то один + в сечі з'являється, коли ацетон в крові перевищує норму приблизно в 130 разів. Тобто якщо ацетон в крові вище норми менше ніж в 100 разів, тест полоска в сечі показує по шкалі 0, або між 0 і одним +.Також важливо знати, що після підвищення ацетону в крові, у сечі він з'являється тільки через декілька годин, приблизно через 2-4 години. І на його рівень в сечі впливають інші чинники :
"Метод визначення ацетоацетату в сечі має ще один недолік: результат дослідження залежить від кількості випитої пацієнтом рідини (прийом більшої кількості рідини дає псевдонегативний, малої кількості — псевдопозитивний результат)" . Посилання: (www.umj.com.ua/uk/publikatsia-81853-acetonemichnij-sindrom-u-ditej)
Тому ацетон в сечі необхідно вимірювати протягом доби неодноразово.
Коли ацетон в сечі уже добу як в нормі, немає нудоти і блювоти, харчування необхідно повільно розширяти. В першу чергу - додаючи натуральні жири в невеликій кількості - масло, сметану. Можна їсти більше фруктів. Потрошки додавати до їжі тверді сири. Молоко та кисломолочні продукти вже можуть бути звичайної жирності.
* * *
Варто пам'ятати, що смажена, копчена їжа, ковбасні вироби, консерви та фастфуд, а також магазині солодощі, особливо з кремом, слоїсте та пісочне печиво взагалі шкідливе, тим більше для дітей. Їх не варто давати дітям, навіть якщо немає ацетонемії.
Здоров'я вашим малятам і вам ❤️
Немає коментарів:
Дописати коментар