неділя, 7 липня 2019 р.

Низьковуглеводне харчування при діабеті і не тільки!

 Низьковуглеводне, або НВ харчування за системою LCHF стає дедалі популярнішим. Що ж це таке? LCHF - Low Carb High Fat перекладається як «мало вуглеводів, багато жирів». Вираз «багато жирів» може лякати, але насправді при цьому низьковуглеводному (НВ)  харчуванні жирів багато тільки в порівнянні з популярними знежиреними дієтами. 

Оптимальна кількість жирів у раціоні, в поєднанні зі зниженою кількістю вуглеводів і нормальною кількістю білків, сприяє отриманню енергії не з глюкози, а від "спалювання" жирів.

НВ харчування допомагає схуднути при зайвій вазі, підтримувати здоров'я печінки та жовчного міхура, нормалізувати ліпідний баланс (співвідношення фракцій холестерину), позитивно впливає на судини - а, значить, на весь організм.

НВ харчування - це НЕ КЕТО-дієта. Так, кето містить дуже мало вуглеводів, тому кето-рецепти підходять для НВ харчування. Але кето - це дуже жорсткий варіант низьковуглеводного харчування, на якому вкрай мало вуглеводів, при цьому організм  входить в стан легкого кетозу (не плутати з кетоацидозом!). Ми розглядаємо не кето, а НВ харчування.

Особливо важливе НВ харчування, якщо є діабет, або ризик його розвитку.

Як це працює?



Справа в тому, що більшість вуглеводів з їжі перетворюється нашим організмом на цукор (глюкозу), а глюкоза може засвоюватись тільки за наявності гормону інсуліну. Цей гормон виробляє наша підшункова залоза за принципом пропозиція - попит. Тобто, ми з'їли щось вуглеводне, наприклад, голубці чи піцу - підшлункова виробила додатковий інсулін. З'їли шмат м'яса, чи риби з помідором - не виробила додатковий інсулін. 


Якщо в їжі багато вуглеводів, які переворюються на глюкозу, то й інсуліну потрібно теж багато. При діабеті 1 типу це швидко виснажує підшлункову і вона практично перестає виробляти інсулін. Його доводиться вводити в організм зовні. В інших випадках резерви підшлункової значно більші, вона може тривало виробляти велику кількість інсуліну. І при генетичній схильності це спричиняє розвиток діабету 2 типу.


При діабеті 1 типу LCHF- харчування разом з ліками допомагає запобігти значним перепадам цукру (глюкози) у крові. А при діабеті 2-го типу, а також гестаційному діабеті (у вагітних) саме лише низьковуглеводне LCHF харчування може призвести до повної нормалізації рівня глюкози і досягнення компенсації стану. 


Чому так відбувається? У всьому винні вуглеводи, а не жири. Жири у їжі не перетворюються в жир у нашому тілі. Це цінний будівельний матеріал для стінки клітин, для синтезу більшості гормонів, засвоєння вітамінів А, D, Е. Жири необхідні для мозку, кишківника, оптимальної роботи печінки і жовчного міхура. Зайві жири, які надійшли з їжею, виводяться через кишківник. А кінцеві продукти розщеплення жирів - вода та вуглекислий газ. Тому "від жирів не жиріють, так само як від зелені не зеленіють".


🥐🥯🍔🌭🌮🥪Величезна проблема сучасного суспільства - надлишок вуглеводів у харчуванні. Може здаватись, якщо ми не вживаємо цукру і солодощів, то в наш організм не потрапляють цукри. Але це не так. Цукор є не тільки в цукерничці. 

🍇Багато фруктів та ягід містять велику кількість цукрів, таких як фруктоза або глюкоза. 

🥛Молоко містить цукор лактозу. Цукор додають до сосисок і ковбас, а також до багетів та батонів 🥖🍞 

Більшість напівфабрикатів, навіть м'ясних, містять цукри декстрозу та мальтозу. 

🌭Різні цукри додають до сухих сніданків, кетчупів, соусів, томатної пасти та майонезу.

З цього короткого відео можна дізнатись, що таке вуглеводи, та скільки прихованого цукру є в поширеному типі харчування (натисніть на зображення нижче, щоб подивитись відео) :

Посилання на це відео на youtube ось тут

Якщо у вас немає діабету, ризику його розвитку, зайвої ваги, чи гіпертонії - можна дотримуватись полегшеного варіанту НВ харчування. Детальніше про це можна дізнатись ось тут.


Найбільша проблема при діабеті 2-го типу та гестаційному діабеті вагітних - це інсулінорезистентність. Що це таке?

В нормі, якщо здорова людина з'їсть чи вип'є щось солодке, то підшлункова залоза виробляє гормон інсулін, щоб засвоїти глюкозу. Те саме відбувається, якщо ми споживаємо вуглеводи. Багато вуглеводів уже під час жування (картопля, хліб, рис) перетворюються на цукор (глюкозу). Інші перетворюються на цукор через 40 хв, чи трохи пізніше після того, як ми їх з'їмо. А деяким і перетворюватись не потрібно, вони вже містять чистий цукор глюкозу - це кавуни, виноград, фініки, мед та інші.


Ми вже знаємо, що коли багато вуглеводів у їжі - підшлункова залоза виробляє багато інсуліну. З часом клітини через надмір інсуліну можуть зменшити до нього чутливість. Цей стан називається інсулінорезистентністю. Клітини вже не реагують на нормальну кількість інсуліну. Щоб справитись з цим, підшлункова залоза виробляє його ще більше. Тому при діабеті 2-го типу та при гестаційному діабеті вагітних в крові підвищується і глюкоза, і інсулін.

Надмір глюкози дуже шкідливий, але й надмір інсуліну шкідливий не менше. Це призводить до хронічного запального процесу в стінках судин, а так як судини є всюди, то й страждає весь організм. Надлишки глюкози за допомогою гормону інсуліну перетворюються в жир і відкладаються навколо внутрішніх органів - нирок, печінки, серця, а це найнебезпечніший тип ожиріння. Людина при цьому іноді може й не виглядати так, наче в неї є зайва вага. Також жир може відкладатись і під шкірою живота, на стегнах, сідницях та в інших місцях, що уже стає помітним. А надлишок інсуліну гальмує розщеплення цього жиру. 

Єдиний правильний вихід з цієї ситуації - виключити ті вуглеводи, які перетворюються на цукор (глюкозу). Тому така система харчування називається НВ - низьковуглеводна. А енергію організм отримуватиме з розщеплення жирів, які в раціоні потрібно збільшити.

Не варто хвилюватись, що без цукрів буде страждати здоров'я. Якщо потрібна глюкоза, наш організм чудово вміє синтезувати її з жирів. Цей механізм відомий уже давно і називається глюконеогенез.

Які саме вуглеводи потрібно виключити з харчування?


🍰🍯🍭Звісно, це чисті цукри - напої з цукром, страви з цукром, мед, солодощі.

Також це продукти, які містять багато крохмалю. Адже крохмаль уже під час жування під дією ферментів слини, перетворюється на цукор. А далі цей процес відбувається в кишківнику під дією ферментів підшлункової залози. 

🍟Продукти, які містять дуже багато крохмалю - це картопля 🥔, рис, кукурудза 🌽, деякі бобові🫛, а також продукти з борошна - хліб, булки, вареники, млинці, піца, макаронні вироби, соуси та інші🥟🍕🥖🍞.

Детальніше про те, які продукти слід виключити з харчування - дивіться нижче.

* * *

Обережно, фрукти! А також ягоди і соки...

Велика кількість цукрів під назвою фруктоза і глюкоза містяться в ягодах та фруктах, а також в соках. 


Такі популярні коренеплоди, як морква🥕🥕🥕 і буряк містять високу кількість цукрів, тому соки і страви з ними не можна вживати при діабеті. 


Особливо небезпечні страви та солодощі, а також напої з фруктозою. Постійний надлишок фруктози призводить до підвищення тригліцеридів в крові та жирового гепатозу - стану, при якому нормальні клітини печінки перетворюються в жир. Також фруктоза впливає на гормон насичення лептин. Тому, чим більше продуктів з фруктозою вживати, тим частіше хочеться їсти.


Додавати до страв чи напоїв замість цукру фруктозу, а також купувати продукти нібито "для діабетиків", які містять фруктозу в жодному разі НЕ рекомендується! 

ВООЗ виключила фруктозу зі списку продуктів, рекомендованих при діабеті. 

Детальніше про фруктозу можна дізнатись на сайті лікаря - ендокринолога saxarvnorme.ru . Введіть на сайті в пошуковій стрічці слово фруктоза, з'являться статті на 3-х сторінках, на третій стор. є стаття "Можно ли фруктозу вместо сахара и глюкозы диабетикам, детям и беременным". (Пряме посилання, на жаль, не працює. Якщо посилання на сайт saxarvnorme.ru не відкривається - використовуйте браузер з VPN). 

Не варто хвилюватись про нестачу вітамінів, якщо ви відмовитесь від фруктів. Адже на НВ харчуванні можна і потрібно вживати багато овочів та зелені🥦🍆🫑. 


ГЛІКЕМІЧНИЙ ІНДЕКС (ГІ) ПРОДУКТІВ.



Глікемічний індекс (ГІ)
вказує на те, наскільки певний продукт підвищує рівень цукру в нашій крові порівняно з прийомом чистої глюкози. 

За еталон послуговує глюкоза - її глікемічний індекс (ГІ) = 100. 


Якщо продукт не містить вуглеводів, частіше за все, йому не встановлюють ГІ (глікемічний індекс). Наприклад, ГІ вареного м'яса, риби, сирів Чеддер та Моцарели, яєць, перетопленого вершкового масла - нуль. Але якщо м'ясо чи рибу обваляти в борошні, сухарях, чи засмажити в клярі, або у м'ясний фарш додати хліб (манку, сухарі, рис), то за рахунок вуглеводів в такій "оболонці" чи начинці у вас підніметься рівень глюкози після їжі. 


Є продукти, які навіть сильніше впливають на рівень цукру в крові, ніж чиста глюкоза. Це деякі сорти пива, які мають глікемічний індекс 110, сушені фініки (ГІ вище 103), варена морква солодких сортів (ГІ 101) та деякі інші. 

Глікемічний індекс (ГІ) цукру з цукернички - близько 70. Це високий показник. 

А глікемічний індекс (ГІ) меду аж 90! Це тому, що мед містить багато глюкози і фруктози. Тому мед не можна вживати при діабеті. 

ГІ вареної картоплі 70, а печеної - аж 90-95! Так що для вашого організму практично все одно, зї'ли ви 2 ложки цукру, чи порцію картоплі.


При цукровому діабеті потрібно вживати продукти з низьким ГІ (глікемічним індексом) - до 30. Продуктів з ГІ = 30 можна вживати, але небагато. Продукти з ГІ вище 30 необхідно виключити з харчування.

ГІ (глікемічний індекс) найбільш часто вживаних продуктів - ось в цій таблиці (можна клікнути по таблиці, щоб збільшити зображення): 

Таблиці з ГІ (глікемічним індексом) різних продуктів можна знайти в інтернеті. Проте вони часом містять некоректне пояснення інформації. Наприклад, вказується, що високий ГІ - це показник вище 50. Проте показники ГІ розраховували на здорових добровольцях. Насправді при діабеті ГІ вище 30 - це вже багато. 


Глікемічний індекс величезної кількості різноманітних продуктів можна знайти ось тут (якщо посилання не відкривається - використовуйте браузер з VPN). Краще знайти в меню продукти за категоріями - напої, молочні продукти, крупи, овочі і т.д. В меню на сайті (комп'ютерна версія - це в меню зліва, на смартфоні - прогортайте донизу) :


Дивіться тільки на цифри і вибирайте продукти з ГІ менше 30. Продукти з ГІ = 30 можна у незначній кількості.

Також варто звернути увагу, що в усіх таблицях вказано середні цифри ГІ. Особливо це стосується фруктів та ягід. Велике значення має сорт. Яблуко несолодких сортів🍏 має ГІ менше 30, а солодке🍎 - вище 40. Сливи несолодких сортів мають ГІ 22, а солодких 35. Абрикос несолодких сортів має ГІ 20, а солодкий - 35. Також важлива стиглість. Достиглі плоди мають вищий глікемічний індекс, ніж недостиглі. 


Важливо враховувати, що ГІ деяких продуктів після термічної обробки (смаження, варіння, тушкування, запікання) значно підвищується. До таких продуктів відноситься цибуля, кабачок, гарбуз, яблука. Тому ці продукти при діабеті можна вживати в їжу лише в сирому вигляді, наприклад, в салатах, але не смаженими, тушкованими, чи запеченими. Варто пам'ятати, що до складу багатьох страв входить смажена, або тушкована цибуля. Її часто додають в супи, до тушкованого м'яса. При діабеті цибулю слід вживати сирою.


Молоко і молочні продукти. 

Про молочні продукти хочеться сказати окремо. Молоко містить цукор під назвою лактоза, але має не надто високий ГІ. Але молоко та більшість молочних продуктів (крім масла та твердого сиру) не настільки підвищують цукор, наскільки інсулін, а він при діабеті 2-го типу та гестаційному діабеті і так підвищений. 

А у тих, хто не має діабету, надмірне підвищення рівня інсуліну призводить до відкладення жиру навколо внутрішніх органів та під шкірою. Тому молоко та молочні супи, молочні напої (кава лате, какао з молоком, молочні коктейлі) та інші страви, які містять молоко, на низьковуглеводному харчуванні виключаються. 


Що МОЖНА з молочних продуктів?

Сири. Можна лише натуральні тверді сири, такі як Гауда, Чеддер, Ементалер, Пармезан та інші. Також можна моцарелу. Кількість - скільки захочете. 


Якщо в склад сиру входять наповнювачі, такі як крохмаль, пальмова олія, гідрогенізований рослинний жир та подібні - це не сир, а фальсифікат.

Молочнокислий сир (творог) - можна не більше ніж 50 грамів на день і тільки на сніданок, так як він підвищує інсулін. 

М'які сири, такі як рікота, чи вершковий, фета (ГІ 30) - можна 50 грамів на день. 

А от плавлений натуральний сир має ГІ (глікемічний індекс) 57, тому його вживати на низьковуглеводному харчуванні не можна. 

Можна вершки 30-36% жирності, сметану 20-30%, вершкове масло. Кількість - скільки хочеться. 

Кефір будь-якої жирності (краще 2,5%), кисле молоко, ряженку (краще 3-4%) при діабеті можна не більше ніж 150 мл на день. 



ПРИНЦИПИ НИЗЬКОВУГЛЕВОДНОГО ХАРЧУВАННЯ.



Ситість досягається НЕ за рахунок хліба, картоплі, каші чи макаронів, а за рахунок білків - яєць, сиру, м'яса, риби, грибів, та жирів - масла, сметани, вершків, жирного м'яса, жирної риби, сала. 

🥦🍆🫑Овочі та зелень у раціоні потрібні як джерело клітковини, вітамінів та мінералів. 


Порції мають бути достатніми для того, щоб бути ситим. Але не потрібно переїдати. Не слід їсти просто тому, що смачно, чи з ввічливості, якщо ви в гостях. 
Якщо після стандартної порції їжі ви відчуваєте голод - можливо, в їжі замало білків чи жирів, або і того, й другого. 
Якщо з цим все гаразд - зробіть аналіз крові на рівень гормонів ТТГ та Т4-free. 


ЩО МОЖНА:

- Яйця, м'ясо, риба - всі; кількість - скільки потрібно для ситності🥚🍗🥩

- морепродукти (краби, раки, креветки, устриці) 🦐🍤🦀

- кисломолочний сир, сир фета - до 50 гр на день, тільки зранку. Тверді сири - скільки хочете
 
- овочі - всі. Гарбуз і кабачок - тільки сирі, в салатах. Можна всі види капусти (білокачанна, червонокачанна, кольрабі, цвітна, савойська, брюсельська, пекінська, броколі та інші). Можна огірки, помідори, баклажани, артишоки, зелений болгарський перець (не червоний!) 🥒🍅🍆🫑🥬

- коренеплоди - можна петрушку, редьку, ріпу, селеру - але тільки сирі, наприклад, в салатах. Не можна картоплю, моркву, буряк, пастернак.

- фрукти та ягоди с глікемічним індексом до 30, невелика кількість (1 яблуко🍏 несолодкого сорту, або 1 грейпфрут, або 2-3 сливи чи аличі, або абрикоси несолодких сортів, вишні🍒🍒, або 2 столові ложки ягід - агрусу, лохини🫐, червоних порічок, ожини, лісової суниці

- лимон 🍋🍋🍋

- авокадо🥑🥑🥑

- горіхи та насіння 🥥

- стручкова квасоля, соєві боби, нут (але не фалафель). Можна жовтий дроблений горох. Біла квасоля - можна до 50 грамів на день (але не можна червону квасолю, варений зелений горох, зелений консервований горошок

- спаржа 

- оливки 🫒🫒

- зелень вся (зелена цибуля, зелень петрушки, кропу, селери, рукола та інші) 

- листові салати - всі 

- гриби - всі

- чіа, кіноа 

- вермішель соєва, лапша ширатакі (з водоростів) 🍜

- смузі з овочів (наприклад, огірок + кефір) та дозволених ягід і зелені 

- продукти з сої - в невеликій кількості

- спеціальний низьковуглеводний хліб чи булки, НВ піцу (борошно – кокосове, мигдальне і з псілліуму). Про це дивіться нижче. 


НЕ МОЖНА:

- мед

- цукор, солодкі напої, солодощі, енергетичні батончики, кондитерські вироби 

- молоко 

- всі крупи (каші) та страви, які їх містять, пластівці, мюслі

- ВСІ вироби з борошна (пшеничного, житнього, рисового, гречаного, кукурудзяного) - хліб, булки, піца, макарони, гамбургери, лаваш, млинці, соуси та підлива з борошном, котлети з хлібом (чи сухарями, рисом, манною крупою у фарші), відбивні обваляні у борошні чи сухарях, і т.д.

- все крохмальне: картопля, рис, кукурудза і страви з них, а також крохмаль в соусах, стравах, ковбасі, сосисках, підливі, йогуртах та ін. 

- кисіль

- фрукти (можна 1-2 фрукти на день з ГІ до 30)

- солодкі ягоди (виноград, кавун, диня, малина та ін); можна 1-2 столові ложки на день ожини, несолодкої лохини, агрусу, червоних порічок, вишні, суниці)
 
- соки (не можна ніякі, томатний теж не можна) 

- кола та інші солодкі напої, в тому числі "дієтичні", "лайт" або Zero чи "0 калорій", так як вони містять штучні підсолоджувачі, енергетичні напої

- магазинний майонез, кетчупи, соуси, томатну пасту (до них додають цукор або підсолоджувачі) 

- пиво, квас, солодкі вина, лікери

- сухофрукти



ЖИРИ.

Жири мають бути з кожним прийомом їжі - і на сніданок, і на обід, і на вечерю. Це можуть бути жирні продукти: твердий сир, або жирне м'ясо, жирна риба, чи сало. Якщо страва не жирна (наприклад, капуста, чи гриби, чи куряче філе, хек) - готуємо з додаванням вершкового масла, або вершків, сметани, сала, якісного смальцю, кокосового масла. 


Олії, тобто рідкі рослинні жири при термообробці окислюються і утворюються канцерогени (загроза онкології), тому їх не можна піддавати нагріванню. Жодну олію не використовуємо для смаження, тушкування, чи запікання. Тільки сирочавленою, невелика кількість в салаті. 


Смажити можна на перетопленому вершковому маслі, або на якісному білому смальці без шкварок, а також на рафінованому кокосовому маслі. Пам'ятаємо, що смажені страви взагалі не корисні, їх можна собі дозволити приблизно раз на тиждень за умови, що у вас здоровий шлунково-кишковий тракт. При смаженні не можна допускати диміння жиру - це дуже шкідливо.
Краще запікати в посудині з кришкою, чи в рукаві для запікання. 


До салатів
вичавлюємо лимонний сік, або додаємо 20-30% сметану, чи 2,5% кефір або 4% ряжанку. Також можна додавати нерафіновану оливкову олію (виняток - при жировому гепатозі рідкі рослинні олії не можна взагалі). 

Не можна їсти один лише салат, чи самі лише овочі - так надто швидко виникає відчуття голоду. Обов'язково потрібно з'їсти з салатом достатню для ситності порцію м'яса або риби, яєць, або грибів, чи шматочки твердого сиру, або додати в салат фету.

Ковбаса, сосиски, сардельки. В промислові ковбасні вироби часто додають крохмаль і підсолоджувачі, тому вони не рекомендуються. Найкраща ковбаса - це м'ясо, яке ви приготували самі: відварене, запечене, тушковане, шашлик. Або ковбаса власного приготування, буженина, м'ясний рулет:


В кінці знаходиться посилання на інформацію про детальне меню, різні страви на сніданок, обід і вечерю, а також таблиці продуктів на НВ харчуванні.

При діабеті 2-го типу та гестаційному діабеті вагітних у переважній більшості випадків можна досягнути нормалізації рівнів глюкози крові навіть без додаткових ліків - за умови вчасної діагностики і зміни харчування. 

Які цільові значення глюкози при діабеті? 
При діабеті 2 типу рівень глюкози в капілярній крові (з пальця) має бути: 
- зранку натще 3,3-5,5 ммоль/л
- через 2 год після їжі - до 7,8 ммоль/л

 

При гестаційному цукровому діабеті (у вагітних) 🫄цільові значення глюкози дещо різняться. При вимірюванні в капілярній крові (з пальця) має бути:

зранку натще - до 5,1 ммоль/л (норма 3,3 - 5,0)

через 1 год після їжі  - до 7,0 ммоль/л

через 2 год після їжі - до 6,7 ммоль/л 


Для регулярного контролю рівня глюкози в крові при діабеті необхідно придбати портативний глюкометр. 
Одні з кращих глюкометрів - це One Touch Select (США) та Accu-Chek Active (Німеччина). Тест - полоски до них завжди доступні в аптеках та магазинах медтехніки.


Щоб зрозуміти, як впливає на ваш рівень глюкози певний продукт чи страва, потрібно з'їсти його в окремий прийом їжі і виміряти глюкозу в крові через 2 год, якщо у вас діабет 2-го типу. Якщо у вас гестаційний діабет - через 1 год і через 2 год після прийому їжі. Нормальні рівні глюкози - як вказано вище. 

Обов'язково регулярно вимірювати рівень цукру зранку натще, а при гестаційному діабеті на інсулінотерапії - ще й вночі в 3 год.


ЯК ЧАСТО ЇСТИ?

Якщо ви не приймаєте спеціальних цукрознижуючих ліків, не потрібне часте харчування дрібними порціями. Їжте, коли зголоднієте, але не можна допускати надто сильного відчуття голоду.

ЧИМ ПЕРЕКУСИТИ?


Взагалі так звані перекуси не корисні. Але, якщо ви зголодніли, проте не маєте можливості повноцінно поїсти - перекусіть, але НЕ булочкою, чи печивом,  круасаном, або бананом! 
Тримайте при собі, або купіть грецькі горіхи (чи суміш горіхів, горіхове асорті), або нарізані шматочки сиру, 
сала, або варене яйце.

Можна купити і випити пакетик 20% вершків, або  маленьку 100 - грамову упаковку 4% ряжанки, чи 2,5%-го кефіру:

Якщо ви досягли:
- стабільно хороших рівнів глюкози натще і після їжі
- або досягли бажаної мети (зниження ваги, нормалізації ліпідного балансу, тиску і т.д.), 
то варто продовжувати так харчуватись і далі - постійно. 
Як тільки ви повернетесь до попереднього харчування, цукор в крові, а разом з ним інсулін знову піднімуться, настане декомпенсація діабету, або повернеться зайва вага, тиск, прогресуватиме жировий гепатоз і т.д.


КАВА.

- можна натуральну мелену каву (з кофеїном, чи без нього). Кава має бути без цукру. 
Ідеальний варіант на низьковуглеводному харчуванні - бронекава (bulletproof coffee). 
Як її приготувати? До гарячої кави додаємо 2 чайні ложки 30-36% вершків, а також кокосове масло - пів чайної ложечки (або таку ж кількість вершкового масла). Така кава дуже смачна і подобається навіть тим, хто звик її пити з цукром. А ще - це ситно. Мені така кава заміняє перший сніданок ☕

* * *
 
ДЕСЕРТ. Можна з'їсти квадратик 75-85 % якісного чорного шоколаду. Але не більше, і не частіше ніж раз на день. І шоколад має бути не менше ніж 75%. 

* * *

Замінники цукру. Все ще існує застаріла думка, що при діабеті можна вживати всі замінники цукру: стевію, сорбіт, ксиліт, аспартам, сукралозу та інші.

При діабеті 1 типу, дійсно можна використовувати натуральну стевію, алюлозу та деякі інші замінники цукру. Їх можна додавати до низьковуглеводної випічки на основі кокосової, мигдалевої муки та псилліуму. Це і мафіни, і торти, і панакота, і цукерки, чізкейки, крекери, шоколадні кекси, печиво, тістечка, морозиво.

При інсулінорезистентності та діабеті 2-го типу можна помірковано вживати низьковуглеводні солодощі з алюлозою замість цукру. Стевію вживати не можна, так як вона підвищує інсулін, а при діабеті 2-го типу і діабеті вагітних інсулін і так підвищений! При інсулінорезистентності стевію теж не можна. 

Так як довгострокові медичні дослідження впливу алюлози на мікрофлору кишківника не проводились, вагітним при гестаційному діабеті замінники цукру краще не вживати.

Низьковуглеводні солодощі та десерти можна готувати самому, тільки надто не захоплюватися. 


Детальне МЕНЮ для сніданків, обідів та вечері, таблиці з продуктами харчування, посилання на рецепти різноманітних страв та десертів, а також рецепт випікання низьковуглеводного багету 🥖 - дивіться тут.

* * *
Додаткова інформація. 🤔

Колись при цукровому діабеті призначали "Дієту №9". Зараз ми знаємо про діабет значно більше! Чому НЕ працює дієта №9 - можна дізнатись на сайті лікаря - ендокринолога saxarvnorme.ru (на сайті вгорі справа в пошук введіть слова - Диета №9). Якщо посилання не відкривається - використовуйте браузер з VPN.

* * *

Ви читали, або чули (можливо, навіть від медиків), що жири в їжі підвищують холестерин і закупорюють судини? Ці дані застарлі і виявились помилковими. Про це можна прочитати тут і ось тут.   (Якщо посилання не відкривається - використовуйте браузер з VPN).

* * *
🥩🥩🥚🥚
Ви вважаєте, що м'ясо и яйця містять "поганий" холестерин, який закупорює судини? Погляд на це в медицині значно змінився. Варто подивитись сюди, а також прочитати ось це(Якщо посилання не відкривається - використовуйте браузер з VPN).

* * *

Якщо ви боїтесь, що від жирної їжі наберете зайву вагу - загляньте сюди. (Якщо посилання не відкривається - використовуйте браузер з VPN).

* * *

Чому низьковуглеводне високожирове харчування позитивно впливає на печінку - дізнайтесь думку лікаря-ендокринолога на сайті saxarvnorme.ru (на сайті вгорі справа в пошук введіть слово печень). Якщо хочете дізнатись про вплив на жовчевий міхур - введіть слова "желчный пузырь". 

*  *  *
Якщо у вашої дитини діабет - корисні поради від ендокринолога у відео тут. 

*  *  *
Здоров'я вам та вашим близьким!❤️

Немає коментарів:

Дописати коментар