Низьковуглеводне, або НВ харчування за системою LCHF стає дедалі популярнішим. Що ж це таке? LCHF - Low Carb High Fat перекладається як «мало вуглеводів, багато жирів». Вираз «багато жирів» може лякати, але насправді при цьому низьковуглеводному (НВ) харчуванні жирів багато тільки в порівнянні з популярними знежиреними дієтами.
Оптимальна кількість жирів у раціоні, в поєднанні зі зниженою кількістю вуглеводів і нормальною кількістю білків, сприяє отриманню енергії не з глюкози, а від "спалювання" жирів.
НВ харчування допомагає схуднути при зайвій вазі, підтримувати здоров'я печінки та жовчного міхура, нормалізувати ліпідний баланс (співвідношення фракцій холестерину), позитивно впливає на судини - а, значить, на весь організм.
НВ харчування - це НЕ КЕТО-дієта. Так, кето містить дуже мало вуглеводів, тому кето-рецепти підходять для НВ харчування. Але кето - це дуже жорсткий варіант низьковуглеводного харчування, на якому вкрай мало вуглеводів, при цьому організм входить в стан легкого кетозу (не плутати з кетоацидозом!). Ми розглядаємо не кето, а НВ харчування.
Особливо важливе НВ харчування, якщо є діабет, або ризик його розвитку.
Як це працює?
Справа в тому, що більшість вуглеводів з їжі перетворюється нашим організмом на цукор (глюкозу), а глюкоза може засвоюватись тільки за наявності гормону інсуліну. Цей гормон виробляє наша підшункова залоза за принципом пропозиція - попит. Тобто, ми з'їли щось вуглеводне, наприклад, голубці чи піцу - підшлункова виробила додатковий інсулін. З'їли шмат м'яса, чи риби з помідором - не виробила додатковий інсулін.
Якщо в їжі багато вуглеводів, які переворюються на глюкозу, то й інсуліну потрібно теж багато. При діабеті 1 типу це швидко виснажує підшлункову і вона практично перестає виробляти інсулін. Його доводиться вводити в організм зовні. В інших випадках резерви підшлункової значно більші, вона може тривало виробляти велику кількість інсуліну. І при генетичній схильності це спричиняє розвиток діабету 2 типу.
При діабеті 1 типу LCHF- харчування разом з ліками допомагає запобігти значним перепадам цукру (глюкози) у крові. А при діабеті 2-го типу, а також гестаційному діабеті (у вагітних) саме лише низьковуглеводне LCHF харчування може призвести до повної нормалізації рівня глюкози і досягнення компенсації стану.
Чому так відбувається? У всьому винні вуглеводи, а не жири. Жири у їжі не
перетворюються в жир у нашому тілі. Це цінний будівельний матеріал для стінки клітин, для синтезу
більшості гормонів, засвоєння вітамінів А, D, Е. Жири необхідні для мозку, кишківника, оптимальної роботи печінки і жовчного міхура. Зайві жири, які
надійшли з їжею, виводяться через кишківник. А кінцеві продукти розщеплення
жирів - вода та вуглекислий газ. Тому "від жирів не жиріють, так само як
від зелені не зеленіють".
🥐🥯🍔🌭🌮🥪Величезна проблема сучасного суспільства - надлишок вуглеводів у харчуванні. Може здаватись, якщо ми не вживаємо цукру і солодощів, то в наш організм не потрапляють цукри. Але це не так. Цукор є не тільки в цукерничці.
🍇Багато фруктів та ягід містять велику кількість цукрів, таких як фруктоза або глюкоза.
🥛Молоко містить цукор лактозу. Цукор додають до сосисок і ковбас, а також до багетів та батонів 🥖🍞
Більшість напівфабрикатів, навіть м'ясних, містять цукри декстрозу та мальтозу.
🌭Різні цукри додають до сухих сніданків, кетчупів, соусів, томатної пасти та майонезу.
З цього короткого відео можна дізнатись, що таке вуглеводи, та скільки прихованого цукру є в поширеному типі харчування (натисніть на зображення нижче, щоб подивитись відео) :
Якщо у вас немає діабету, ризику його розвитку, зайвої ваги, чи гіпертонії - можна дотримуватись полегшеного варіанту НВ харчування. Детальніше про це можна дізнатись ось тут.
Найбільша проблема при діабеті 2-го типу та гестаційному діабеті вагітних - це інсулінорезистентність. Що це таке?
В нормі, якщо здорова людина з'їсть чи вип'є щось солодке, то підшлункова залоза виробляє гормон інсулін, щоб засвоїти глюкозу. Те саме відбувається, якщо ми споживаємо вуглеводи. Багато вуглеводів уже під час жування (картопля, хліб, рис) перетворюються на цукор (глюкозу). Інші перетворюються на цукор через 40 хв, чи трохи пізніше після того, як ми їх з'їмо. А деяким і перетворюватись не потрібно, вони вже містять чистий цукор глюкозу - це кавуни, виноград, фініки, мед та інші.
🍰🍯🍭Звісно, це чисті цукри - напої з цукром, страви з цукром, мед, солодощі.
Також це продукти, які містять багато крохмалю. Адже крохмаль уже під час жування під дією ферментів слини, перетворюється на цукор. А далі цей процес відбувається в кишківнику під дією ферментів підшлункової залози.
🍟Продукти, які містять дуже багато крохмалю - це картопля 🥔, рис, кукурудза 🌽, деякі бобові🫛, а також продукти з борошна - хліб, булки, вареники, млинці, піца, макаронні вироби, соуси та інші🥟🍕🥖🍞.
Детальніше про те, які продукти слід виключити з харчування - дивіться нижче.
* * *
Обережно, фрукти! А також ягоди і соки...
Велика кількість цукрів під назвою фруктоза і глюкоза містяться в ягодах та фруктах, а також в соках.
Такі популярні коренеплоди, як морква🥕🥕🥕 і буряк містять високу кількість цукрів, тому соки і страви з ними не можна вживати при діабеті.
Особливо небезпечні страви та солодощі, а також напої з фруктозою. Постійний надлишок фруктози призводить до підвищення тригліцеридів в крові та жирового гепатозу - стану, при якому нормальні клітини печінки перетворюються в жир. Також фруктоза впливає на гормон насичення лептин. Тому, чим більше продуктів з фруктозою вживати, тим частіше хочеться їсти.
Додавати до страв чи напоїв замість цукру фруктозу, а також купувати продукти нібито "для діабетиків", які містять фруктозу в жодному разі НЕ рекомендується!
ВООЗ виключила фруктозу зі списку продуктів, рекомендованих при діабеті.
Детальніше про фруктозу можна дізнатись на сайті лікаря - ендокринолога saxarvnorme.ru . Введіть на сайті в пошуковій стрічці слово фруктоза, з'являться статті на 3-х сторінках, на третій стор. є стаття "Можно ли фруктозу вместо сахара и глюкозы диабетикам, детям и беременным". (Пряме посилання, на жаль, не працює. Якщо посилання на сайт saxarvnorme.ru не відкривається - використовуйте браузер з VPN).
Не варто хвилюватись про нестачу вітамінів, якщо ви відмовитесь від фруктів. Адже на НВ харчуванні можна і потрібно вживати багато овочів та зелені🥦🍆🫑.
ГЛІКЕМІЧНИЙ ІНДЕКС (ГІ) ПРОДУКТІВ.
Глікемічний індекс (ГІ) вказує на те, наскільки певний продукт підвищує рівень цукру в нашій крові порівняно з прийомом чистої глюкози.
За еталон послуговує глюкоза - її глікемічний індекс (ГІ) = 100.
Якщо продукт не містить вуглеводів, частіше за все, йому не встановлюють ГІ (глікемічний індекс). Наприклад, ГІ вареного м'яса, риби, сирів Чеддер та Моцарели, яєць, перетопленого вершкового масла - нуль. Але якщо м'ясо чи рибу обваляти в борошні, сухарях, чи засмажити в клярі, або у м'ясний фарш додати хліб (манку, сухарі, рис), то за рахунок вуглеводів в такій "оболонці" чи начинці у вас підніметься рівень глюкози після їжі.
Є продукти, які навіть сильніше впливають на рівень цукру в крові, ніж чиста глюкоза. Це деякі сорти пива, які мають глікемічний індекс 110, сушені фініки (ГІ вище 103), варена морква солодких сортів (ГІ 101) та деякі інші.
Глікемічний індекс (ГІ) цукру з цукернички - близько 70. Це високий показник.
А глікемічний індекс (ГІ) меду аж 90! Це тому, що мед містить багато глюкози і фруктози. Тому мед не можна вживати при діабеті.
ГІ вареної картоплі 70, а печеної - аж 90-95! Так що для вашого організму практично все одно, зї'ли ви 2 ложки цукру, чи порцію картоплі.
При цукровому діабеті потрібно вживати продукти з низьким ГІ (глікемічним індексом) - до 30. Продуктів з ГІ = 30 можна вживати, але небагато. Продукти з ГІ вище 30 необхідно виключити з харчування.
ГІ (глікемічний індекс) найбільш часто вживаних продуктів - ось в цій таблиці (можна клікнути по таблиці, щоб збільшити зображення):
Таблиці з ГІ (глікемічним індексом) різних продуктів можна знайти в інтернеті. Проте вони часом містять некоректне пояснення інформації. Наприклад, вказується, що високий ГІ - це показник вище 50. Проте показники ГІ розраховували на здорових добровольцях. Насправді при діабеті ГІ вище 30 - це вже багато.
Глікемічний індекс величезної кількості різноманітних продуктів можна знайти ось тут (якщо посилання не відкривається - використовуйте браузер з VPN). Краще знайти в меню продукти за категоріями - напої, молочні продукти, крупи, овочі і т.д. В меню на сайті (комп'ютерна версія - це в меню зліва, на смартфоні - прогортайте донизу) :
Дивіться тільки на цифри і вибирайте продукти з ГІ менше 30. Продукти з ГІ = 30 можна у незначній кількості.
Також варто звернути увагу, що в усіх таблицях вказано середні цифри ГІ. Особливо це стосується фруктів та ягід. Велике значення має сорт. Яблуко несолодких сортів🍏 має ГІ менше 30, а солодке🍎 - вище 40. Сливи несолодких сортів мають ГІ 22, а солодких 35. Абрикос несолодких сортів має ГІ 20, а солодкий - 35. Також важлива стиглість. Достиглі плоди мають вищий глікемічний індекс, ніж недостиглі.
Важливо враховувати, що ГІ деяких продуктів після термічної обробки (смаження, варіння, тушкування, запікання) значно підвищується. До таких продуктів відноситься цибуля, кабачок, гарбуз, яблука. Тому ці продукти при діабеті можна вживати в їжу лише в сирому вигляді, наприклад, в салатах, але не смаженими, тушкованими, чи запеченими. Варто пам'ятати, що до складу багатьох страв входить смажена, або тушкована цибуля. Її часто додають в супи, до тушкованого м'яса. При діабеті цибулю слід вживати сирою.
Про молочні продукти хочеться сказати окремо. Молоко містить цукор під назвою лактоза, але має не надто високий ГІ. Але молоко та більшість молочних продуктів (крім масла та твердого сиру) не настільки підвищують цукор, наскільки інсулін, а він при діабеті 2-го типу та гестаційному діабеті і так підвищений.
А у тих, хто не має діабету, надмірне підвищення рівня інсуліну призводить до відкладення жиру навколо внутрішніх органів та під шкірою. Тому молоко та молочні супи, молочні напої (кава лате, какао з молоком, молочні коктейлі) та інші страви, які містять молоко, на низьковуглеводному харчуванні виключаються.
Що МОЖНА з молочних продуктів?
Сири. Можна лише натуральні тверді сири, такі як Гауда, Чеддер, Ементалер, Пармезан та інші. Також можна моцарелу. Кількість - скільки захочете.
Якщо в склад сиру входять наповнювачі, такі як крохмаль, пальмова олія, гідрогенізований рослинний жир та подібні - це не сир, а фальсифікат.
Молочнокислий сир (творог) - можна не більше ніж 50 грамів на день і тільки на сніданок, так як він підвищує інсулін.
М'які сири, такі як рікота, чи вершковий, фета (ГІ 30) - можна 50 грамів на день.
А от плавлений натуральний сир має ГІ (глікемічний індекс) 57, тому його вживати на низьковуглеводному харчуванні не можна.
Можна вершки 30-36% жирності, сметану 20-30%, вершкове масло. Кількість - скільки хочеться.
Кефір будь-якої жирності (краще 2,5%), кисле молоко, ряженку (краще 3-4%) при діабеті можна не більше ніж 150 мл на день.
ПРИНЦИПИ НИЗЬКОВУГЛЕВОДНОГО ХАРЧУВАННЯ.
- гриби - всі
- чіа, кіноа
НЕ МОЖНА:
- молоко
- всі крупи (каші) та страви, які їх містять, пластівці, мюслі
- ВСІ вироби з борошна (пшеничного, житнього, рисового, гречаного, кукурудзяного) - хліб, булки, піца, макарони, гамбургери, лаваш, млинці, соуси та підлива з борошном, котлети з хлібом (чи сухарями, рисом, манною крупою у фарші), відбивні обваляні у борошні чи сухарях, і т.д.
- все крохмальне: картопля, рис, кукурудза і страви з них, а також крохмаль в соусах, стравах, ковбасі, сосисках, підливі, йогуртах та ін.
- кисіль
- фрукти (можна 1-2 фрукти на день з ГІ до 30)
- солодкі ягоди (виноград, кавун, диня, малина та ін); можна 1-2 столові ложки на день ожини, несолодкої лохини, агрусу, червоних порічок, вишні, суниці).
- соки (не можна ніякі, томатний теж не можна)
- кола та інші солодкі напої, в тому числі "дієтичні", "лайт" або Zero чи "0 калорій", так як вони містять штучні підсолоджувачі, енергетичні напої
- пиво, квас, солодкі вина, лікери
- сухофрукти
ЖИРИ.
Жири мають бути з кожним прийомом їжі - і на сніданок, і на обід, і на вечерю. Це можуть бути жирні продукти: твердий сир, або жирне м'ясо, жирна риба, чи сало. Якщо страва не жирна (наприклад, капуста, чи гриби, чи куряче філе, хек) - готуємо з додаванням вершкового масла, або вершків, сметани, сала, якісного смальцю, кокосового масла.
Олії, тобто рідкі рослинні жири при термообробці окислюються і утворюються канцерогени (загроза онкології), тому їх не можна піддавати нагріванню. Жодну олію не використовуємо для смаження, тушкування, чи запікання. Тільки сирочавленою, невелика кількість в салаті.
Смажити можна на перетопленому вершковому маслі, або на якісному білому смальці без шкварок, а також на рафінованому кокосовому маслі. Пам'ятаємо, що смажені страви взагалі не корисні, їх можна собі дозволити приблизно раз на тиждень за умови, що у вас здоровий шлунково-кишковий тракт. При смаженні не можна допускати диміння жиру - це дуже шкідливо.
Краще запікати в посудині з кришкою, чи в рукаві для запікання.
До салатів вичавлюємо лимонний сік, або додаємо 20-30% сметану, чи 2,5% кефір або 4% ряжанку. Також можна додавати нерафіновану оливкову олію (виняток - при жировому гепатозі рідкі рослинні олії не можна взагалі).
При діабеті 2 типу рівень глюкози в капілярній крові (з пальця) має бути:
- зранку натще 3,3-5,5 ммоль/л- через 2 год після їжі - до 7,8 ммоль/л
При гестаційному цукровому діабеті (у вагітних) 🫄цільові значення глюкози дещо різняться. При вимірюванні в капілярній крові (з пальця) має бути:
зранку натще - до 5,1 ммоль/л (норма 3,3 - 5,0)
через 1 год після їжі - до 7,0 ммоль/л
через 2 год після їжі - до 6,7 ммоль/л
ЯК ЧАСТО ЇСТИ?
Якщо ви не приймаєте спеціальних цукрознижуючих ліків, не потрібне часте харчування дрібними порціями. Їжте, коли зголоднієте, але не можна допускати надто сильного відчуття голоду.
Тримайте при собі, або купіть грецькі горіхи (чи суміш горіхів, горіхове асорті), або нарізані шматочки сиру, сала, або варене яйце.
Детальне МЕНЮ для сніданків, обідів та вечері, таблиці з продуктами харчування, посилання на рецепти різноманітних страв та десертів, а також рецепт випікання низьковуглеводного багету 🥖 - дивіться тут.
* * *
Здоров'я вам та вашим близьким!❤️
Немає коментарів:
Дописати коментар