Я дуже люблю каву, а ви? Якщо так, то вам буде цікаво дізнатись, чи цей улюблений напій корисний. Існує багато міфів про каву, як-от, нібито кава виводить з організму рідину, кальцій, сприяє остеопорозу, викликає безсоння та інше. Чи це справді так?
Все написане нижче стосується лише натуральної меленої кави, не розчинної, і не кофеїну в таблетках чи уколах.
Отже, каву звинувачують в тому, що вона виводить з організму рідину, бо має сечогінний ефект. Справді, якщо ви каву п'єте дуже рідко, вона може на вас подіяти як легке сечогінне. Якщо ж ви п'єте каву щодня, сміливо включайте її в кількість випитої за день рідини. Сечогінного ефекту не буде.
Ну гаразд, рідину не виводить. А кальцій? Якщо кава виводить кальцій, це сприяє остеопорозу, чи не так?
Щоб кава виводила кальцій з організму, потрібно випити таку кількість кави, яка містить більше ніж 744 міліграми кофеїну. А це 12 горняток еспресо! Тому, якщо ви раптом п'єте стільки кави, додавайте на одну порцію кави 1-2 столові ложки молока. Якщо ви не п'єте каву в такій великій кількості, молоко додавайте, лише якщо вам так подобається.
Кава підвищує тиск?
Кава спричиняє безсоння?
Це залежить від індивідуальної чутливості до кофеїну. Більшості людей горнятко кави, випите за шість або раніше годин до сну, безсоння не спричиняє. Однак деякі люди, через певні особливості метаболізму, реагують на каву загострено. Якщо ви належите до таких людей, вам не варто пити каву після 16-ї години.
Кава корисна.
У 2017 професор Еліо Ріболі з Великобританії, доктора Марк Гюнтер та Пол Бреннан з Міжнародного центру з дослідження раку у Франції закінчили спільне дослідження, яке отримало назву Європейське Дослідження Раку та Харчування EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). У тих учасників, хто вживав каву (включаючи тих, хто пив її максимальну кількість), смертність від усіх причин зменшувалася. Коефіцієнти ризику змінювалися обернено пропорційно до кількості випитої кави (тобто, чим більше кави, тим був нижчий коефіцієнт ризику смертності).
Серед жінок було встановлено статистично значущу зворотну кореляцію споживання кави зі смертністю через захворювання серцево-судинної системи, смертність від цереброваскулярних захворювань, також виявлено зворотний пропорційний зв'язок зі смертністю від онкологічних захворювань яєчників. Тобто смертність від захворювань серця, судин мозку та раку яєчників була нижчою в тих, хто пив каву щодня.
У тих, хто щодня пив каву, знижувались показники глікованого гемоглобіну (корисно при діабеті!), знижувався рівень С-реактивного білка (протизапальні властивості), знижувався рівень холестерину ЛПНЩ.
Крім того, кава знижує ризик онкологічних захворювань, позитивно впливає на роботу мозку. Ці властивості зумовлені кавовою, хінною, феруловою кислотами та іншими складниками натуральної кави.
Кава без кофеїну не має всіх позитивних властивостей повноцінної кави. Розчинна кава - це не кава, це імітація.
Найкраще купувати якісну каву в зернах і молоти її в кавомолці (ручній або електричній) перед приготуванням. Свіжозмелена кава має неперевершений аромат та чудовий смак.
Насолоджуйтесь, це корисно ☕☕☕
Немає коментарів:
Дописати коментар