Продовжуємо дізнаватись про прикорм. Про те, як і з чого починати прикорм, ви можете дізнатись тут.
Отже, ваша дитина вже їсть овочі, каші та фрукти. Що давати далі?
ЯЙЦЯ.
Дитині має виповнитися 7 місяців або більше. Спочатку вводимо жовток, оскільки білок може спричинити алергію. Найкраще брати жовток із домашнього курячого яйця, або перепелиного (1 курячий жовток = 3 перепелиним).
Яйце зварити накруто (10 хвилин після закипання), або 20 хв в пароварці. Відокремити жовток, розтерти ложкою з грудним молоком (молочною сумішшю, якщо дитина на ШВ).
Спочатку даємо ¼ яєчного жовтка (або пів перепелиного), його можна додати в кашу чи овочеве пюре, які дитина вже їсть. Через 3-4 дні даємо вже половину яєчного жовтка (або 2 перепелині). Дитині до року щодня додаємо в їжу половину яєчного жовтка, або 2 перепелині.
Після року - по цілому яєчному жовтку (або 3 перепелиних) щодня, або через день.
Коли дитина вже призвичаїлась до жовтка і їсть його не менше ніж 2 тижні, можна спробувати вводити білок яйця, вареного накруто. Разом з жовтком даємо зовсім трошки ретельно подрібненого білка. Кількість - один маленький шматочок, розміром як квасолина. Наступного дня білок не даємо, спостерігаючи за реакцією дитини. Потім знову даємо трошечки. Немає реакції - далі дуже поступово збільшуємо кількість білка, даючи його разом з жовтком.
Дитині після року можна давати 1 яйце 2-3 рази на тиждень - як вареними накруто, так і у вигляді парового омлету, з овочами чи в супі.
Яйце - один з самих корисних продуктів. Не поєднуємо яйця з м'ясом чи рибою в один прийом їжі, але можна використовувати яйце в приготування м'ясних/рибних парових котлеток, тефтельок, фрикадельок.
Сирі яйця можна з 5 років. Вони мають бути свіжознесені (тобто сьогоднішні), ретельно помиті харчовою содою та гарячою водою перед тим, як розбити шкаралупу.
МОЛОКО. КИСЛОМОЛОЧНІ ПРОДУКТИ.
Коров'яче молоко часто викликає алергію, до того ж воно для дитини занадто жирне. Якщо ваш лікар дозволяє, після року можна спробувати готувати каші на сильно розведеному коров'ячому молоці. Якщо у вашої дитини алергія на коров'яче молоко – краще до 3 років замість молока використовувати дитячі молочні суміші, додаючи їх до готової розвареної крупи.
❗Не варто давати молоко разом з овочевими пюре і бобовими, особливо з горохом, квасолею або капустою, так як це може викликати посилене утворення газів в кишечнику малюка.
❗Також не даємо в один прийом їжі молочні страви і м'ясні, так як молоко перешкоджає засвоєнню заліза з м'яса.
✅Кисломолочні продукти, такі як Біфілакт, дитячий йогурт, дитячий кефір вводимо в харчування дитини після 9 місяців. Їх можна готувати вдома, використовуючи закваски. Якщо купуєте - перевіряйте склад. В дитячий кефір чи йогурт не має входити цукор, крохмаль та інші наповнювачі (соя, агар), а також емульгатори, ароматизатори, смакові добавки.
До йогурту чи кефіру можна додавати фрукти, які дитина вже їсть. Даємо їх, як і інші продукти, починаючи з чайної ложки і поступово збільшуючи до кількості 100 мл на день.
Кисломолочний сир.
Це майже чистий білок казеїн, який досить важко засвоюється. Цей білок також створює додаткове навантаження на нирки.
А ще кисломолочний сир (на відміну від твердого) містить дуже мало кальцію. Тому він не є цінним харчовим продуктом.
Скільки?
✅З 8 місяців до року дитині можна давати не більше 1 столової ложки кисломолочного сиру на день, разом з грудним молоком чи молочною сумішшю.
✅Після року даємо кисломолочний сир не більше 50 грамів на день.
✅Після 3 років – не більше 100 грамів на день.
❗Багато покупних сирків, які в назві містять слово "дитячий" містять не тільки багато цукру, але й крохмаль, шоколад, різні загущувачі, ароматизатори та інші шкідливі добавки, так що уважно читайте склад.
З 1 року дитині вже можна давати "дорослу" ряжанку, сметану, кефір - некислі, перевіреного виробника ("Селянський", "Галичина", "Ферма"). Кефір обов'язково має бути нормальної жирності - 2,5%. Кефір зниженої жирності 1-2% надто кислий, його не можна дітям до 2 років.
Кисломолочні продукти не даємо на ніч!
М'ЯСО.
М' ясо вводимо в харчування після того, як вже повністю ввели овочеве пюре. До речі, м'ясо найкраще засвоюється саме з овочами.
Починаємо, як і всі нові продукти, з пів чайної ложки м'ясного пюре - можна купити готове в баночці. Поступово доводимо до 50 грамів на день.
Яке м'ясо давати першим? Це може бути м'ясо кролика чи індички. Підійдуть і телятина, курча. Не даємо гуску, качку, свинину.
Якщо м'ясо готуємо самі, воно має бути ретельно звареним, чи приготованим в пароварці.
Після року вже можна додати пісну свинину, ягня.
М'ясні бульони дітям до року не можна!
МАСЛО.
Вершкове масло дуже потрібне і корисне. Коли дитина вже з'їдає повну порцію (близько 150 мл) каші, до неї потрібно потрошки додавати вершкове масло. Якщо в дитини алергія на білки коров'ячого молока - даємо перетоплене масло.
Вибираємо свіже, жирність - 72% та вище. Додаємо масло в уже готову теплу кашу, починаючи с 1/3 чайной ложечки без чубка. Через 3-5 днів даємо пів чайної ложки раз на день. Через місяць можна давати по пів чайної ложки 2 рази на день.
Вершкове масло не обов'язково додавати саме до каші - його можна додати до овочів, макаронів, пізніше - намащувати на хліб.
❗Маргарин та суміші з гідрогенізованими рослинними маслами, імітуючі масло, не можна вживати не тільки дітям, але й дорослим! Це дуже шкідливі транс-жири.
РОСЛИННІ ОЛІЇ.
Якщо дитина вже їсть повну порцію овочевого пюре, можна додавати до нього нерафіновану оливкову олію першого холодного віджиму Extra Virgin. Починаємо з трьох крапель, потім 5, 10 крапель і поступово збільшуємо до пів чайної ложки на день - більше не потрібно і не корисно.
У теплу кашу можна додавати кокосову олію, вона дуже корисна і має приємний смак. Починаємо з 1/4 чайної ложки і поступово збільшуємо до пів чайної ложки на день. Кокосова олія має бути першого холодного віджиму, з позначкою "Virgin".
РИБА.
Оптимальним періодом для введення риби в раціон дитини вважається вік 8-10 місяців.
Риба може викликати алергію, тому починаємо з 1/4 чайної ложки. Якщо немає негативної реакції - поступово збільшуємо порцію на 1 чайну ложку, аж поки не дійдемо до порції 1 столова ложка рибного пюре - для 8-місячної дитини, 2 столові ложки - для 9-місячної. Рибу можна вживати 2 рази на тиждень.
Яку рибу можна давати? Спочатку - хек, путасу, дорадо, сайда, сибас.
Рибу спочатку даємо у вигляді пюре, потім можна давати у вигляді рибних парових котлеток (їх потрібно розчавити виделкою), рибних фрикадельок. Ретельно перевіряємо, чи видалені всі кісточки.
Після року - можна форель, зубатку, щуку, окуня, тунця, осетра, стерлядь.
Найбільш алергенні - тріска, лосось, минтай, скумбрія, тунець, оселедець, зубатка, палтус та камбала.
У великій рибі нaйвищий вмiст ртутi, тому її не рекомендовано як мінімум до двох років. Це тунець, королівська скумбрія, мaкрель, мaрлін, aкула, риба-меч.
❗Солону, мариновану, копчену рибу, суші не можна давати дітям! Для дітей така риба не підходить як мінімум до 7 років.Рибні консерви, а також ікру, якщо їх спеціально не розроблено для немовлят, у раціон краще не вводити через високий вміст солі та спецій.
ОВОЧІ. ФРУКТИ.
Овочі дитині потрібні різні (про картоплю, так як це не овоч, а коренеплід, нижче). Даємо овочі у вареному вигляді - як пюре, потім у складі супів. Після року додамо до їжі зелень – петрушку, кріп, селеру.
Продовжуємо вводити фрукти, але НЕ екзотичні, а ті, які ростуть в нашій місцевості.
Як починати вводити овочі та фрукти - див. статтю про початок введення прикорму ось тут.
КАРТОПЛЯ.
Містить багато крохмалю, тому не варто давати її надто часто чи багато. Вводимо картоплю пізніше, коли вже ввели овочі, каші, фрукти та м'ясо.
Починаємо з картопляного пюре (картопля + грудне молоко чи суміш). Як всі нові продукти, вперше даємо пів чайної ложечки. Якщо все гаразд - поступово збільшуюємо на 1 чайну ложку в день, поки не доведемо до двох столових ложок.
Потім даємо 2 стол лож. картопляного пюре в суміші з морквяним, або з кабачковим + м'ясо - виходить повноцінний прийом їжі.
ЯГОДИ.
Якщо через 3-4 дні щоденного прийому по чайній ложці на день не буде висипань на шкірі, або рідкого випорожнення – далі давайте такий компотик вже разом із ягідною м'якоттю з цього компоту. Переноситься добре - можна вже дати свіжі ягоди, обов'язково подрібнені: додати в кашу, йогурт, або сирок, якщо дитина вже їсть ці продукти.
Першими ягодами може бути лохина, стиглий агрус, чорна смородина, ожина.
Кількість ягідного пюре не повинно бути більше ніж 1 столова ложка на день.
❗Такі ягоди як малина, суниця, полуниця часто викликають сильну алергію, тому їх не рекомендовано дітям до 1 року.
✅Інші ягоди, особливо виноград, даємо після року, починаючи з 1 ягідки на день.
✅Ягоди причавлюємо виделкою, щоб дитина не вдавилась. З помідорів знімаємо шкірку.
❗Пам'ятаємо, що алергія може проявитися протягом перших 4 днів після прийому алергену.
❌Від екзотичних ягід i фруктiв крaще зовсім відмовитись до 3-х років.
КРУПИ. Каші.
Спочатку даємо лише безглютенові крупи: гречану, рисовую (з круглого рису), кукурудзяна. Потім поступово вводимо інші каші. Краще не купувати коробки з "дитячими" кашами - в них є доданий цукор. Корисніше приготувати кашу самим і додати у неї фрукти, або ягоди.
Як починати вводити каші в прикорм - дивіться інформацію про початок прикорму тут.
❗СІЛЬ. СПЕЦІЇ (ПРЯНОЩІ).
При приготуванні їжі дітям до 2 років не радиться додавати сіль та спеції.
❗ЦУКОР.
Не радиться додавати в їжу дітям молодше 2 років.
❗МЕД.
До року давати дітям не можна. Після року - дуже обережно, може викликати сильну алергію.
❗Соки.
Соки взагалі не вважаються корисними навіть для дорослих, тим більше для дітей. Адже соки – це концентрати, позбавлені найціннішого складника - клітковини. Без неї цукор фруктоза, який міститься в плодах, всмоктується в кров надто швидко і викликає різкий стрибок рівня цукру в крові. Це часто призводить до дитячого ожиріння.
У 2017 році Американська асоціація педіатрів опублікувала рекомендації, згідно з якими немає сенсу давати соки немовлятам до одного року. А дітям старше варто обмежувати вживання соків, оскільки це веде до набору зайвої ваги і руйнування зубів, йшлося у звіті.
Завжди краще дати цільний фрукт/овоч/ягоду, ніж сік із нього.
СОСИСКИ. КОВБАСА.
Це взагалі не дитяча їжа, навіть якщо сосиски називаються "Дитячі", "Шкільні" "Молочні" тощо. Сосиски та сардельки майже повністю складаються із сої, крохмалю, жиру, желатину, загусників, смакових добавок, ароматизаторів, містять багато солі та консервантів. Ці продукти є шкідливими навіть для дорослих! Варена ковбаса – те саме.
Якщо ну дуже хочеться – зробіть домашні варені сосиски, або варену ковбасу самі. Їх зручно робити в пароварці.
Копчені ковбаси для дитини - отрута! Дитяча печінка просто не призначена для таких навантажень.
* * *
Приблизно з 8 місяців можна вводити в меню малюка їжу невеликими шматочками, які дитина могла б жувати самостійно. Продукти готуємо до м'якості так, щоб їх було легко розчавити пальцями.
Круглі й овальні фрукти та ягоди - знімаємо жорстку шкірку, розрізаємо на 6-8 частин. Дрібніші ягоди та бобові - розчавлюємо виделкою.
Горіхи даємо тільки терті, або у вигляді пасти - можна до каші. Обережно! Можуть викликати сильну алергію (набряк гортані, анафілактичний шок).
❌Не залишаємо дитину наодинці з їжею!
* * *
Гарного апетиту та здоров'я вашим малюкам ❤️
Немає коментарів:
Дописати коментар