Мелена яєчна шкаралупа як засіб від алергії давно і успішно використовується в народній медицині. Навіть сьогодні, коли є стільки протиалергічних фармацевтичних ліків, порошок з яєчної шкаралупи не втратив актуальності. До цього засобу не настає звикання, він доступний, дешевий, а головне – дуже ефективний при правильному приготуванні та вживанні. Також це чудове джерело органічного кальцію.
Мелену шкаралупу можна давати дітям від 1 року і старше, приймати підліткам, вагітним, годуючим мамам, людям похилого віку. Яєчна шкаралупа за своїм складом разюче подібна до людських зубів і кісток. Крім кальцію, вона містить у невеликій кількості марганець, цинк, кремній, сірку, молібден (всього 27 елементів). Проте, щоб отримати користь, такий порошок важливо правильно приготувати і приймати.
Використовуємо шкаралупу курячих яєць. Звичайно, краще брати яйця домашніх курей, але фермерські теж підійдуть. Колір яєць – білі, чи коричневі, не має значення.
Можна використати шкаралупу, яка залишилась після яєць, які ви зварили на сніданок:
Якщо яйце варилось мінімум 5 хв, то сальмонела та інші бактерії гарантовано загинули. Залишається перевірити, чи на шкаралупі немає залишків яєчного білку (він буде псуватись) і поставити її сушитись.
Якщо ви використовували сирі яйця для приготування їжі, їхня шкаралупа теж підійде. Важливо перед тим, як розбити яйце, помити його теплою водою. Якщо воно значно забруднене – можна вимити з харчовою содою. Внутрішню плівочку краще зняти, але якщо немає часу – це не обов’язково. Далі необхідно залити шкаралупу водою і прокип’ятити 5 хв.
Якщо на шкаралупці були залишки яєчного білку, він згорнеться і буде плавати білою пінистою шапочкою на поверхні води:
Цю пінку потрібно зібрати ложкою або ситечком і викинути. Воду злити, а шкаралупу розкласти для сушіння. Можна покласти на тарілку чи тацю щільний паперовий кухонний рушник і розташувати шкаралупки так, щоб вони не були одна на одній:
Я кладу шкаралупки на кухонну шафку, де вони підсихають влітку за сухої сонячної погоди 1 день, а взимку в опалювальний сезон 6-12 годин.
Не варто сушити шкаралупу в духовці, її засвоюваність тоді різко погіршується.
Сухі шкаралупки потрібно подрібнити. Це можна зробити в ступці, а можна насипати в паперовий пакет, в якому продають хліб, і розім’яти руками.
Далі мелемо шкаралупу в електричній кавомолці. Підійде і механічний млинок, але це дуже довго.
Молоти слід до стану дуже дрібного порошку, так, щоб не залишались шматочки шкаралупки, які помітно на фото справа:
Бачимо такі шматочки – мелемо ще 30-60 секунд. Навіть якщо шкаралупа змелена достатньо дрібно, сухі плівочки, які не були зняті, залишаються невеликими лусочками. Видаляти їх не потрібно, на властивості шкаралупи це не впливає.
Мелена шкаралупа добре зберігається в кухонній шафці, в щільно закритій скляній, чи пластиковій баночці з широким горлом. Термін зберігання – 3 роки.
ЯК ВЖИВАТИ.
Не варто просто додавати суху мелену шкаралупу до їжі, чи напоїв – в такому вигляді вона не засвоїться.
Потрібно ¼, 1/3 або пів чайної ложки (без чубка) меленої шкаралупи викласти на столову ложку і вичавити на неї сік лимону, так, щоб ложка була майже повна:
Карбонат кальцію зі шкаралупи реагує з лимонним соком, утворюючи цитрат кальцію – одну з найкраще засвоюваних форм. Для цього зубочисткою, чи пластиковою паличкою розмішуємо суміш до утворення пінки:
Суміш можна просто злизати з ложки. Запивати не потрібно, але, якщо дуже хочеться – тільки водою з невеликою кількістю лимонного соку. Частина порошку не встигне перетворитись на цитрат і буде відчуватись на язику, чи зубах. Це нормально, решта шкаралупи прореагує з лимонним соком і соляною кислотою шлункового соку в шлунку.
Декому зручніше зробити суміш шкаралупи з лимонним соком в маленькому горнятку:
Мені ложкою користуватись зручніше, з неї можна злизати всю суміш, а на стінках горнятка залишаються залишки меленої шкаралупи.
Лимон можна покласти зрізом вгору (чи вбік) на суху тарілочку і зберігати в холодильнику до наступного разу. Він не зіпсується, хіба що трошки підсохне. Не накривайте його кришкою, від цього лимон може запліснявіти, і не засипайте цукром.
КОЛИ ПРИЙМАТИ?
Найкраще приймати шкаралупу ввечері, після 19 години, безпосередньо до, або одразу після їжі.
Не слід поєднувати прийом шкаралупи з молоком (молочна каша, молочний суп, какао з молоком), але з кисломолочними продуктами можна.
ЯКЩО НА ЛИМОН АЛЕРГІЯ.
Можна перетворити карбонат кальцію зі шкаралупи на лактат кальцію. Для цього шкаралупа має прореагувати з молочною кислотою. Ця форма теж добре засвоюється. Для цього потрібно розмішати мелену шкаралупу з 50-100 мл кефіру, ряжанки, або кислого молока, дати постояти 30 хв. Вийде густа суміш нейтрального смаку. ЇЇ можна додати до каші, чи овочевого пюре, чи до йогурту (класичного чи з фруктами, на які дитина не має алергії), або додати ще 100 - 150 мл кефіру/ряжанки і випити.
ЯКЩО ДИТИНА ВІДМОВЛЯЄТЬСЯ ПРИЙМАТИ.
Якщо ваша дитина такого віку, що вже вміє ковтати капсули - можна купити порожні желатинові капсули (продаються в багатьох інтернет магазинах, та магазинах медичних товарів), і в них помістити мелену шкаралупу. Такі капсули зручно брати з собою в подорожі. Краще вибирати прозорі капсули, без барвників.
Щоб вмістити пів чайної ложки меленої шкаралупи, може знадобитись 2 або 4 капсули, залежно від їхнього розміру.
Капсули зі шкаралупою потрібно запивати водою з лимонним соком (на 200 мл води – чайна ложка лимонного соку), або, якщо є алергія на лимон - склянкою кефіру, чи кислого молока.
Якщо у вас і на лимони, і на кисломолочку алергія, можна запивати капсули будь-яким напоєм, в якому є органічні кислоти (яблучний сік без цукру).
ДОЗУВАННЯ.
Зазвичай, дози :
- дітям з 1 року – 1/4 або 1/3 чай.лож без чубка
- з 2 до 12 років 1/3 – ½ чай.лож. без чубка
- 12-18 років по ½ чай.л без чубка
- від 18 р. і старше, вагітним, мамам-годувальницям, людям похилого віку – ½ чай лож.
* * *
Варто пам’ятати, що для засвоєння кальцію необхідний вітамін D. Як його приймати, і чому більшості з нас цього вітаміну не вистачає навіть літом – читайте тут.
Немає коментарів:
Дописати коментар